Det övergripande målet med att arbeta med sin mentala inställning är att fungera och må bättre. Mental träning leder till ökad kontroll över psykologiska beteenden och är en träning för livet. Bygg upp en inre trygghet och förstå att du kan påverka mycket mer än du tror. Jag har alltid ansett att jag har ett val, även om de valen inte är så lätta. Ibland handlar det om att välja mellan pest eller kolera. Du kan välja hur du vill förhålla dig till saker och ting. Om du väljer du att inte göra ett val, har du ändå gjort ett val.
Ge dig själv stunder för reflektion. Genom reflektion lär du känna dig själv bättre. Det tar tre månader till ett år av mental träning för att uppnå bestående personlighetsförändringar.
Styr du dina tankar, eller styr dina tankar dig?
Ett vinnande tankesätt
Motgångar och hinder är en del av livet. Din inställning spelar en viktig roll för att du ska nå framgång i det du vill åstadkomma. Lär dig en strategi för att snabbt resa dig efter en motgång. Ett effektivt sätt är att förstå att vägen mot ditt mål kommer att vara kantas av hinder och besvikelser. Om du förstår detta skapar du bra förutsättningar för dig själv och blir bättre på att hantera negativa känslor. Då tar du dig snabbt ut ur självömkan och självtvivlet.
Ser du problem eller möjligheter? Uppfattar du problem som en chans att träna din attityd och utveckla dina förmågor? Verkligheten är det vi gör den till. omdefiniera ordet ”problem” till ”en uppgift som ska lösas”. Då förändras upplevelsen av ordet automatiskt. Se det som roligt, spännande och utmanande. När du betraktar förändringar som en utmaning, aktiverar du din lösningsorienterade hjärna.
Självuppfyllande profetior
Hur ser din självbild ut? Vem ställer högst krav på dig? Hindrar du dig själv med negativa självbilder som blir till självuppfyllande profetior? Ha en klar bild av vad du vill ska hända. Oavsett vad du tror på eller antar, kommer du att hitta bevis för det. Tyvärr gäller detta även försvagande tankar och föreställningar. Dessa bevis kommer att påverka ditt beteende och andra runt dig. Se hinder och motgångar som uppstår som möjligheter, utmaningar och lärande tillfällen. Vi är programmerade att föredra trygghet framför osäkerhet. Fokusera på att bygga och förstärka det du vill ha mer av, snarare än att bara åtgärda fel och brister. Det handlar om att fokusera på det som gör störst skillnad.
Som chef har du en viktig roll. Hur ser du på dig själv och framtiden? Hur överför du målbilder till andra? Hur hanterar du tiden? För att prioritera rätt behöver du veta vad som är viktigt.
Hindrar du dig själv? Med hinder menar jag till exempel att säga ”Jag har inte tid”, när du egentligen vet du att du har planerat på ett orealistiskt sätt. Hindrar du dig själv att nå dina mål? Sätter du upp omotiverande mål? Eller är dina mål orealistiska och för svåra, eller kanske för lätta och saknar motiverande utmaning? Ligger ditt mål för långt fram i tiden, eller har du missat att sätta upp motiverande delmål? Har du fastnat i att klaga på andra? Det snabbaste sättet att ändra andra är att börja förändra dig själv. Hindrar du dig genom en självuppfyllande profetia genom att säga ”Jag är bara sån”, istället för att ändra självbild? Låt inte din hjärna dra iväg med negativa framtidsscenarier. Hur ofta inträffa det du oroar dig för egentligen? Påminn dig själv om att du kommer hantera det om och när det inträffar.
Dina vanor
Nästan allt du tänker och gör sker med automatik. För varje gång du tänker eller gör samma sak, befäster du ett mönster. Har du svårt att bryta ditt mönster? Fundera över vilka tankar och bilder du förknippar med situationen. Tycker du att mötet är tråkigt? Hur ser dina tankar ut inför mötet? Föreställer du dig hur gnälliga alla kommer att vara? Försök att ändra på den bilden. Se det som en utmaning att hitta positiva aspekter och att framföra förslag på lösningar.
Har du svårt att motstå eftermiddagsfikat? Du känner den goda smaken redan innan du ätit av bullen, och det vattnas i munnen. Samtidigt kämpar du med högt blodsocker. Ett sätt att bryta detta mönster kan vara att hitta en ny känsla och bild. Föreställ dig hur du blir trött, går upp i vikt och behöver ta mediciner. Eller se framför dig hur nöjd, stolt, energifylld och frisk du är eftersom du gjorde ett annat val. Då blir det lättare att avstå.
Din hjärna väljer ofta den kortsiktiga belöningen framför den långsiktiga. Förändring kräver träning. Det räcker inte med att du vet vad du vill; för att lyckas kommer det att krävas ansträngning. Acceptera bakslag när det inträffar. Det är viktigt att betrakta mental träning på samma sätt som fysisk träning, det vill säga att det tar tid och måste göras kontinuerligt.
Du vet att du har lyckats etablera en ny vana när din gamla vana känns obekväm.
Acceptera
Något vi alla behöver göra hela tiden är att acceptera det vi för tillfället inte kan påverka och istället fokusera på det vi kan påverka. Vid en ofrivillig förändring känner du först spontant ilska och förstår inte varför. Du känner sorg och en känsla av förlust. Det tar olika lång tid för oss att acceptera det som hänt. För att kunna gå vidare behöver du acceptera det inträffade. När du accepterat att detta har hänt, börjar du fundera över din nya situation. Vad kan du göra? Du blickar framåt och gör en plan. Plötsligt märker du att energin har kommit tillbaka.
Nedskrivna mål ökar känslan av kontroll och ökar sannolikheten för att du når dit du vill. Har du svårt att fatta ett beslut? Skriv ner så många olika alternativ som möjligt. Föreställ dig sen varje val som ett framtidsscenario. Vilken konsekvenser får de olika besluten? Det kan vara bra att skriva ner dem på papper för att få en bättre översikt.
För bästa resultat
För att uppnå bästa resultat, träna i din vardagsmiljö. Varje litet steg kommer att ha stor effekt på sikt. Avsätt en liten stund varje dag för att träna din hjärna, så kommer du att se resultat! Varva intensivt tankearbete med perioder av tankestillhet. Vi är duktiga på att sätta upp mål men mindre bra på att fundera över hur motiverande dessa mål är, samt att övergå från målformuleringen till handling. Utan handling händer sällan något! Fokusera på handlingen för att uppnå resultat. När du har bestämt dig för att genomföra dina idéer, skaffa de kunskaper som krävs. Hitta attraktiva mål som triggar ditt inre belöningssystem.
När du provar nya saker gör du nya upptäckter om dig själv. Du kanske hittar ett nytt sätt som faktiskt passar dig bättre. Du ökar din medvetenhet genom att observera din kropp, dina känslor och dina tankar. Undvik negationer. Hur ofta använder du ordet ”inte”? Det skapar felaktiga mentala bilder. Fokusera istället på vad du vill ska hända. Använd din lust som drivkraft. Förändringar som grundar sig i missnöje leder ofta fel.
När du gör ett misstag, betrakta det som ett steg närmare framgång. Se misstagen som en del av din utveckling. Det är genom misstagen du lär dig och går framåt. Ordet ”misslyckas” är bara en tolkning av händelserna. Du har inte misslyckats förrän du ger upp! Du har resurser inom dig – hitta dem och använd dem! Det kan vara frestande att stanna kvar vid det du redan har uppnått, och till och med börja bevaka det. Men detta kan leda till en känsla av stagnation som negativt kan påverka både kropp och sinne. För att utvecklas behöver du våga ge dig ut på okända vatten. När du känner att du rör dig framåt kommer du att trivas bättre med dig själv, vilket är en viktig del av din personliga utveckling.
Genom att ständigt sträva efter utveckling förebygger du problem och känner ett större välbefinnande. Om du kan du få din utveckling att omfatta hela ditt liv, blir dina dagar en spännande upptäcktsresa. Sätt upp mål som inkluderar utveckling. Vad vill du uppnå den här veckan? Den här dagen? Vad är syftet med mötet eller telefonsamtalet?
Vi ser saker olika
Förstå att vi alla ser världen utifrån vår egen uppfattning. Det finns lika många verkligheter som det finns människor på jorden. Var nyfiken på andras perspektiv, särskilt de som du har svårt att förstå. Din nyfikenhet kan leda till att du själv blir lugnare. Antingen finner ni förståelse för era olika synsätt och upptäcker nya perspektiv, eller så accepterar ni att ni har olika åsikter. Vem har rätt? För att förstå en annans persons verklighet behöver du ställa öppna frågor och vara villig att förstå utan att döma.
Börja med att förändra dig själv. Du påverkar din omgivning och din omgivning påverkar dig. När du förändrar dig själv börjar saker hända runt omkring dig. Endast du kan ta ansvar för dina känslor och reaktioner. Var din egen bästa vän. Det kan låta egoistiskt, men vad vinner du på att låta bli att stötta dig själv? Om du mår du bra, så kan du stötta andra.
Störningsträning
När du blir irriterad på saker, se det som en träning som kommer att göra dig starkare mentalt inför framtiden. Träna på att behålla ditt lugn istället för att låta dig styras av dina känslor när du blir störd, irriterad eller stressad. Öva på att ha kontroll. Ingenting kan få dig att tappa fattningen om du har bestämt dig för det.
Träningstips
- Ställ dig själv frågan: ”Kan jag påverka situationen?” Om inte, acceptera det och skapa en lista över saker du kan fokusera på och som du kan påverka.
- Ifrågasätt dina egna tankar. Tar denna tanke mig framåt mot det jag vill uppnå? Testa att tänka nya tankar och se vad som händer. Om du får en negativ tanke, bestäm dig för hur du vill tänka istället.
- Stötta dig själv som du skulle stötta din bästa vän. Då mår du som bäst och kan vara ett stöd för andra människor.
- Vad ser du för bild framför dig? Är det en bild som hjälper dig? Bilder är ett effektivt verktyg. Vart är du påväg?
- Alla har sina egna verkligheter; respektera andras verkligheter.
- Bli vän med din hjärna.
- Öva på att hantera störningar.
För att ta del av mina mentala träningsprogram skicka ett mail till kontakt@jennycoaching.se