Att lyssna

Hur bra är du på att lyssna på andra människor?

Väntar du bara på när du får flika in och säga det du vill ha sagt? Eller sänder du iväg en massa påståenden om personen eller fyller i och svarar? Hur ofta motstår du den impulsen, ställer en fråga och låter personen svara själv? Prova att fråga vad hen tycker eller känner och var tyst själv. Exempel på påståenden kan vara ”Men du tycker väl inte om klassisk musik”, ”Du gillar att gå upp tidigt på morgonen”. Ställ en fråga, vad tycker du om musiken?, när är din bästa tid att gå upp på morgonen? Personen kanske säger; ”Vi har bokat en resa till Sälen i påsk.” Då tar du över samtalet; ”Ja, Sälen. Där var vi för två år sedan och vi bodde bla. bla. bla.” Istället för att säga, ”Vad kul! Vad ska ni bo? Har ni varit där förut?”

Det är en konst att verkligen lyssna. Samtalen mer blir intressanta och givande om du vill lyssna och är intresserad. För min egen del har jag blivit bättre på att lyssna. Jag försöker motstå min impuls att fylla i och påstå saker utifrån vad jag tror. Istället frågar jag, sammanfattar och lägger märke till kroppsspråket. Mina samtal har blivit betydligt mer givande eftersom personen jag pratar med ofta svarar något annat än vad jag tror.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *